Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym
DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI
– DIETA DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGŁĘBNIK LUB PRZETOKĘ – SONDA
Zastosowanie :
• u chorych nieprzytomnych
• u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym
• w niektórych chorobach jamy ustnej
• w urazach części twarzowej czaszki
• po oparzeniach jamy ustnej, przełyku i żołądka
• w nowotworach przełyku, wpustu żołądka
• w niedrożności górnej części przewodu pokarmowego
• w innych chorobach zgodnie z zaleceniem lekarza
Cel diety: Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę ma na celu dostarczenie choremu odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Charakterystyka diety
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę musi mieć taką konsystencję, aby nie wystąpiły trudności w jej podawaniu. Pokarm musi przechodzić swobodnie przez zgłębnik. Dieta ta ma zapewnić pacjentowi odpowiednią podaż energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Powinna być dobrze tolerowana przez chorego; nie może dawać uczucia pełności, rozpierania w nadbrzuszu, bólu i wzdęcia brzucha, wywoływać nudności, wymiotów, biegunki lub zaparcia. Do żywienia przez zgłębnik można wykorzystać dietę płynna wzmocnioną. Diety z produktów spożywczych naturalnych mogą być wzbogacane w składniki odżywcze przez połączenie ich z gotowymi dietami przemysłowymi. W żywieniu osób wymagających karmienia przez zgłębnik lub przetokę coraz częściej znajdują zastosowanie g
otowe diety przemysłowe zwane preparatami do żywienia enteralnego.
Posiłki należy podawać o temp. 30-37°C
Rodzaj diety, rytm podawania posiłków i ich objętość ustala lekarz.
Przykładowy jadłospis :
Śniadanie – Zupa jarzynowa z kaszą manną 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, jajko - żółtko 30g, mleko w proszku 15g.
Śniadanie II – Jogurt naturalny 1 szt – 200 ml.
Obiad - Zupa jarzynowa z ryżem 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, mleko w proszku 15g.
Podwieczorek – Soczek owocowo – warzywny 1 szt - 330 ml.
Kolacja - Zupa jarzynowa z płatkami jęczmiennymi 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, mleko w proszku 15g.
Nazwa produktu |
Na 1 porcję |
Ilość (g) |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
ziemniaki |
150 |
450 |
8,55 |
0,45 |
82,35 |
marchew |
50 |
150 |
1,5 |
0,3 |
13,05 |
pietruszka |
30 |
90 |
2,34 |
0,45 |
9,45 |
kasza manna |
30 |
30 |
2,61 |
0,39 |
23,01 |
ryż |
40 |
40 |
2,68 |
0,28 |
31,56 |
płatki jęczmienne |
30 |
30 |
2,94 |
1,08 |
23,82 |
filet drobiowy |
100 |
300 |
64,5 |
3,9 |
0 |
masło śmietankowe |
20 |
60 |
0,42 |
49,5 |
0,42 |
mleko w proszku |
15 |
45 |
12,15 |
10,8 |
17,41 |
jajko - żółtko |
30 |
30 |
4,65 |
8,46 |
0,1 |
soczek owocowo- warzywny |
1szt |
330ml |
0,99 |
0,03 |
33,99 |
jogurt naturalny |
1szt |
200ml |
8,6 |
4,0 |
12,4 |
RAZEM : |
----- |
----- |
105,15 |
75,14 |
254,77 |
105,15 g x 4 kcal/g = 420,60 kcal
75,14 g x 9 kcal/g = 676,26 kcal 2115,94 kcal łącznie 2115,94 kcal
254,77 g x 4 kcal/g = 1019,08 kcal
Bibliografia : H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
www.ncez.pl