BIP

Dieta o zmienionej konsystencji – dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę – sonda

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI
DIETA DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGŁĘBNIK LUB PRZETOKĘ – SONDA

Zastosowanie :
• u chorych nieprzytomnych
• u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym
• w niektórych chorobach jamy ustnej
• w urazach części twarzowej czaszki
• po oparzeniach jamy ustnej, przełyku i żołądka
• w nowotworach przełyku, wpustu żołądka
• w niedrożności górnej części przewodu pokarmowego
• w innych chorobach zgodnie z zaleceniem lekarza

Cel diety: Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę ma na celu dostarczenie choremu odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Charakterystyka diety
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę musi mieć taką konsystencję, aby nie wystąpiły trudności w jej podawaniu. Pokarm musi przechodzić swobodnie przez zgłębnik. Dieta ta ma zapewnić pacjentowi odpowiednią podaż energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Powinna być dobrze tolerowana przez chorego; nie może dawać uczucia pełności, rozpierania w nadbrzuszu, bólu i wzdęcia brzucha, wywoływać nudności, wymiotów, biegunki lub zaparcia. Do żywienia przez zgłębnik można wykorzystać dietę płynna wzmocnioną. Diety z produktów spożywczych naturalnych mogą być wzbogacane w składniki odżywcze przez połączenie ich z gotowymi dietami przemysłowymi. W żywieniu osób wymagających karmienia przez zgłębnik lub przetokę coraz częściej znajdują zastosowanie g

otowe diety przemysłowe zwane preparatami do żywienia enteralnego.
Posiłki należy podawać o temp. 30-37°C
Rodzaj diety, rytm podawania posiłków i ich objętość ustala lekarz.

Przykładowy jadłospis :

Śniadanie – Zupa jarzynowa z kaszą manną 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, jajko - żółtko 30g, mleko w proszku 15g.

Śniadanie II – Jogurt naturalny 1 szt – 200 ml.

Obiad - Zupa jarzynowa z ryżem 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, mleko w proszku 15g.

Podwieczorek – Soczek owocowo – warzywny 1 szt - 330 ml.

Kolacja - Zupa jarzynowa z płatkami jęczmiennymi 350 ml - filet drobiowy 100 g, masło śmietankowe 20 g, mleko w proszku 15g.

Nazwa produktu

Na 1 porcję

Ilość (g)

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

ziemniaki

150

450

8,55

0,45

82,35

marchew

50

150

1,5

0,3

13,05

pietruszka

30

90

2,34

0,45

9,45

kasza manna

30

30

2,61

0,39

23,01

ryż

40

40

2,68

0,28

31,56

płatki jęczmienne

30

30

2,94

1,08

23,82

filet drobiowy

100

300

64,5

3,9

0

masło śmietankowe

20

60

0,42

49,5

0,42

mleko w proszku

15

45

12,15

10,8

17,41

jajko - żółtko

30

30

4,65

8,46

0,1

soczek owocowo- warzywny

1szt

330ml

0,99

0,03

33,99

jogurt naturalny

1szt

200ml

8,6

4,0

12,4

RAZEM :

-----

-----

105,15

75,14

254,77

105,15 g x 4 kcal/g = 420,60 kcal
75,14 g x 9 kcal/g = 676,26 kcal 2115,94 kcal   łącznie 2115,94 kcal
254,77 g x 4 kcal/g = 1019,08 kcal

Bibliografia : H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
www.ncez.pl

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.