BIP

Dieta bogatoresztkowa

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA BOGATORESZTKOWA

Jest stosowana w zaparciach nawykowych, w postaci atonicznej oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit.
Celem diety jest pobudzenie motoryki jelit, uregulowanie ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych. Dieta jest modyfikacją żywienia racjonalnego, czyli diety podstawowej. Modyfikacja polega na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów. Największy wpływ na odruchy defekacyjne mają otręby pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe jak kasza gryczana, kasza jęczmienna, graham, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie.
W diecie bogatoresztkowej ważną rolę odgrywają owoce suszone: śliwki, figi, rodzynki, a także papryka, buraki. Korzystne działanie na perystaltykę jelit mają miód, jogurt, kefir, kawa prawdziwa, woda gazowana. Poleca się także: masło, oliwę, oleje, surówki, siemię lniane, buliony, rosoły. Zalecane jest zwiększenie ilości płynów do ok. 2-2,5 litrów na dobę.
Potrawy mogą być przygotowywane różnymi metodami, podobnie jak w diecie podstawowej (dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw).
O zaparciu mówimy wtedy, gdy defekacja występuje rzadziej niż raz na 3 dni i wymaga dużego wysiłku. Niemowlętom ze skłonnością do zaparć należy wcześniej wprowadzać soki owocowe, warzywne. Wskazane jest podawanie na czczo płynów: soków, wody przegotowanej, rumianku. W drugim półroczu życia dziecka można podawać przed śniadaniem wodę gotowaną z miodem o temperaturze pokojowej. Dla dzieci starszych cierpiących na zaparcia konieczne jest zwiększenie w diecie błonnika pokarmowego. Źródłem błonnika są przede wszystkim gruboziarniste produkty zbożowe. Dla dzieci powyżej 3 roku życia zaleca się podawać na czczo owoce jagodowe, poziomki, truskawki. Oprócz diety dobre efekty daje również ruch, gimnastyka, ćwiczenia zwieracza zewnętrznego odbytu, ćwiczenia relaksacji.

Przykład jadłospisu diety bogatoresztkowej ( dla osób dorosłych ) :
Na czczo - ½ szklanki wody przegotowanej, chłodnej z miodem.
I śniadanie - zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo razowej z masłem, ser twarogowy, pomidor, herbata owocowa.
II śniadanie - kawa zbożowa na mleku, pieczywo chrupkie z margaryną miękka i powidłami, pomarańcza.
Obiad - barszcz czerwony czysty w filiżance, gulasz wieprzowy, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej z olejem.
Kolacja - galaretka z kurczaka, chleb graham z masłem, surówka z papryki, herbata z mięty.
Przed snem - siemię lniane z mlekiem.

Przykład jadłospisu diety bogatoresztkowej dla dziecka :
Na czczo - ½ szklanki wody przegotowanej z miodem.
I śniadanie - zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb gruboziarnisty z masłem, ser twarogowy, pomidor, herbata z cytryną.
II śniadanie – kanapka z szynką, sałatą i papryką, sok owocowy.
Obiad – zupa ogórkowa, zraz mielony, kasza gryczana, buraczki, kompot zw śliwek.
Podwieczorek – jogurt owocowy.
Kolacja - galaretka z kurczaka, chleb mieszany, kawa zbożowa na mleku, jabłko.

Bibliografia :
1. H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl

Grupy produktów

Produkty dozwolone

Dozwolone w umiarkowanych ilościach

Zabronione

Napoje

mleko 2% tłuszczu, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe, warzywne, napoje owocowomleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem

kawa naturalna, mleko pełne, jogurt tłusty, napary z ziół pobudzające pracę przewodu pokarmowego, słaba herbata

napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone

Pieczywo

pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel

pieczywo pszenne-jasne, chleb żytni, półcukiernicze

pieczywo świeże

Dodatki do pieczywa

twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, pasztetowa, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude

sery podpuszczkowe, salceson, ryby wędzone tłuste, śledzie, konserwy rybne

wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy mięsa

Zupy i sosy gorące

zupy i sosy gorące mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych

z kaszy manny

zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną

Dodatki

do zup

bułki, grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy

soczewica

ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola

Mięso, podroby, drób, ryby

chude gatunki mięs: cielęcina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela, sola, karmazyn, tuńczyk, sardynka, potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone,

średnio tłuste gatunki mięs i mięsa krwiste: wieprzowina, wołowina, dziczyzna, wątroba, ozorki, nerki, serca, mózg, flaki, gęsi, kaczki, śledzie, halibut, łosoś, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb

bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach

Potrawy półmięsne

i bezmięsne

budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, makaron z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami

racuchy, bliny, kluski kładzione, placki ziemniaczane

potrawy z fasoli, grochu, z ryżu, z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych

Tłuszcze

oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe; słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, krokoszowy, oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie - kubkowe

 

łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy

Warzywa

świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane

kalafior, kiszona kapusta, warzywa cebulowe: cebula, czosnek, pory, fasolka szparagowa, groszek zielony, ogórki kiszone

suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże

Ziemniaki

gotowane, pieczone

 

Ziemniaki gotowane, pieczone smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki

Owoce

świeże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowane

gruszki, orzechy solone, orzechy kokosowe, orzechy arachidowe

czereśni

Desery

kompoty, galaretki owocowe, mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb

ciasta tłuste z dużą ilością żółtek, z masami

czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao

Przyprawy

kwasek cytrynowy, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy.

ostra papryka, pieprz chili, musztarda (w dyspepsjach jelit jest zabroniona)

ocet

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.