BIP

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU

 

Zastosowanie: Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu wskazana jest:
• w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych,
• w chorobach miąższu wątroby – przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości wątroby,
• w przewlekłym zapaleniu trzustki,
• we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – w okresie zaostrzenia choroby,
• przy stomii.

Cel diety. Ochrona wymienionych narządów przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej, dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i tym samym poprawieniu czynności narządów.

Charakterystyka diety.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej . Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Ogranicza się również ilość błonnika – produkty zbożowe gruboziarniste są wykluczone.
W jadłospisie należy uwzględnić produkty bogate w witaminę C, która wpływa na układ immunologiczny, pobudzając go do wytwarzania przeciwciał zwalczających stan zapalny. Posiłki podaje się w małych objętościach, o umiarkowanej temperaturze 5 razy w ciągu dnia.

Produkty

i potrawy

Zalecane

W umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

NAPOJE

Mleko, kefir i jogurt 1,5 – 0,5 % tłuszczu, maślanka 0, 5 % tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno – owocowe, mleczno – warzywne, wody niegazowane.

Mleko z zawartością

2 % tłuszczu

Alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłuste, jogurt pełnotłusty, wody gazowane, pepsi, cola.

PIECZYWO

Chleb pszenny- jasny i czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty na białkach, suchary.

Pieczywo drożdżowe- cukiernicze.

Chleb świeży, chleb żytni, chleb razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne i razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach.

DODATKI

DO

PIECZYWA

Chudy twaróg (jeśli pacjent toleruje), chuda szynka, polędwica, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód.

Masło, margaryny miękkie, parówki cielęce, chude wędliny.

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kaszanka, pasztetowa, smalec, boczek, tłuste sery dojrzewające, ser topiony, ser „Feta” , ser typu „Fromage „, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, margaryny twarde, masło w większych ilościach.

ZUPY

I SOSY

GORĄCE

Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczane, przetarte owocowe, krupnik, podprawiane zawiesiną z maki i mleka, mleczne. Sosy łagodne : warzywne, owocowe, zagęszczone zawiesiną z maki i mleka, mleczne na mleku odtłuszczonym.

Chudy rosół

z cielęciny.

Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych. Zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem.

Sosy ostre: chrzanowy, musztardowy, grecki i śmietanowy.

DODATKI

DO ZUP

Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki niskojajeczny, kluski biszkoptowe na białkach.

Groszek ptysiowy bez żółtek.

Kluski francuskie, kluski kładzione, groszek ptysiowy na całych jajach, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja.

MIĘSO

DRÓB

RYBY

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj , płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, fladra, szczupak, płastuga, okoń, lin.

Potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki.

Wołowina, chudy schab, ozory, serca, młody karp, leszcz, makrela , karmazyn. Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w rękawie foliowym lub pergaminie.

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba.

Tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling, potrawy smażone, marynowane, wędzone.

Produkty

i potrawy

Zalecane

W umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

POTRAWY

PÓŁMIĘSNE

I

BEZMIĘSNE

Budynie z kasz: jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej, warzyw, makaron nitki bez bez żółtek i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach.

Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron nitki z mięsem.

Pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.

TŁUSZCZE

 

Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło miękkie margaryny.

Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne.

WARZYWA

Młode soczyste: marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki. Potrawy gotowane, przetarte lub rozdrobnione, z wody, podprawiane zawiesinami, oprószane, surowe soki.

Szpinak, rabarbar, buraki, czarna rzodkiew, sałata inspektowa, drobno starta surówka z marchewki, selera.

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, z majonezem, musztardą. Warzywa marynowane, solone.

ZIEMNIAKI

Gotowane, puree z mlekiem

Gotowane w całości, pieczone w całości.

Smażone z tłuszczem:

frytki, krążki, chipsy.

OWOCE

Dojrzałe , soczyste: jagodowe, winogrona , bez pestek ( w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane.

Kiwi, melon, wiśnie, śliwki.

Gruszki, daktyle, czereśnie, figi, kawon, owoce marynowane.

DESERY

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty przetarte, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe.

Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj.

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy.

PRZYPRAWY

Łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.

Ocet winny, sól, jarzynka, vegeta, słodka papryka, estragon, bazylia, tymianek, kminek.

Ostre : ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca.

Uwagi technologiczne:
Technologia wykonania jest taka sama jak w diecie łatwo strawnej. Z uwagi na ograniczenie tłuszczu (oraz cholesterolu w diecie stosowanej w chorobach pęcherzyka żółciowego ) do potraw, których podstawę stanowią jaja, należy dodać tylko białko, najkorzystniej w postaci ubitej piany.
Warzywa i owoce podaje się gotowane i rozdrobnione, w postaci soków i przecierów. Zupy sporządza się na wywarach jarzynowych. Warzywa, zupy i sosy podprawia się zawiesiną z mąki i mleka. Dozwolony tłuszcz dodaje się w postaci surowej do gotowych potraw.

Przykładowy jadłospis
I śniadanie - kawa zbożowa z mlekiem (1, 5 %), pieczywo pszenne z masłem lub miękką margaryną, szynka lub polędwica drobiowa, jabłko pieczone.
II śniadanie - bułka z chudym serem twarogowym, napój pomidorowy.
Obiad - zupa selerowa z grzankami, budyń cielęcy, sos koperkowy, ziemniaki puree, buraczki, kompot przetarty.
Podwieczorek - galaretka mleczna, biszkopt na białkach.
Kolacja - risotto z ryżu i warzyw, napój owocowy lub herbata z cytryną.

Bibliografia :
1. H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl

 

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.