BIP

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO

 

Zastosowanie i cel diety.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ma zastosowanie:
• w chorobie wrzodowej, żołądka i dwunastnicy,
• w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka,
• w refluksie żołądkowo – przełykowym ( w wyniku zwiększonego wydzielania kwasu solnego do przełyku, nasilając objawy refluksu),
• w dyspepsjach czynnościowych żołądka ( dolegliwości niemających podłoża zmian organicznych ).
Zadaniem diety jest:
• dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
• ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego,
• neutralizowanie soku żołądkowego,
• niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne błony śluzowej żołądka.

Zalecenia przydatne w terapii choroby wrzodowej:
• unikanie kawy i alkoholu,
• spożywanie ostatniego posiłku nie później niż 2 godziny przed snem
• unikanie wszystkich produktów i potraw indywidualnie źle tolerowanych.

Potrawy i produkty mogące pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, które należy wyeliminować z jadłospisu, to:
• potrawy smażone
• potrawy pieczone
• potrawy ostro przyprawione
• sosy przyrządzane na zasmażkach
• esencjonalne wywary z mięs lub kości
• esencjonalne wywary z warzyw i grzybów
• galarety z mięsa i z ryb, konserwy mięsne i rybne
• kawa naturalna i mocna herbata,
• produkty marynowane
• alkohol

Uwagi technologiczne: Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenia bez obsmażania na tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Zupy i sosy podprawia się zawiesina z mąki i śmietanki lub maki i mleka. Zastosowanie w diecie będą miały zupy przecierane. Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej(zmniejszenie ilości błonnika). Soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczone, najlepiej mlekiem. Niewskazane są ciasta zarabiane na stolnicy (oprócz makaronu nitki) oraz potrawy smażone i pieczone w sposób tradycyjny.
Zalecenia dietetyczne dotyczące stylu życia w chorobie wrzodowej
• regularne, częste jedzenie posiłków – około 5 razy dziennie;
• unikanie spożycia soli kuchennej i ostrych przypraw;
• unikanie potraw smażonych;
• unikanie produktów działających wzdymając – np. suchych nasion roślin strączkowych;
• zaniechanie palenia tytoniu, które może utrudniać leczenie;
• zaprzestanie spożywania alkoholu.

Produkty

i potrawy

Zalecane

W umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

NAPOJE

Mleko słodkie, mleko zsiadłe nieprzekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem , soki , napoje mleczno – owocowe, mleczno – warzywne, wody niegazowane.

Słaba herbata, soki owocowe, warzywne, herbata ziołowa, herbata owocowa.

Płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.

PIECZYWO

Pszenne, jasne , czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.

Pieczywo cukiernicze.

Wszystkie pieczywa świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenno – razowe.

DODATKI

DO PIECZYWA

Masło, twarożek, serki homogenizowane, jaja na miękko, jajecznica na parze, pata z cielęciny, drobiu.

Margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce, łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kaszanka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające żółte i topione, sery typu „Feta”, dżemy, jaja na twardo.

Produkty

i potrawy

Zalecane

W umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

ZUPY

I

SOSY GORĄCE

Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, owocowe rozcieńczone, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane maką z masłem, zawiesiną z mąki i mleka, maki i śmietanki, zaciągane żółtkiem, sosy łagodne, ze słodkiej śmietanki, koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy, owocowe.

Owocowe nierozcieńczone, chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.

Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony, zupy w proszku, sosy ostre, pikantne, zasmażane, : grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.

DODATKI

DO

ZUP

Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron nitki, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.

Ziemniaki w całości, groszek ptysiowy.

Grube kasze, makarony zarabiane na stolnicy, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo.

MIĘSO

DRÓB

RYBY

Chude : cielęcina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz,  sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg strumieniowy, lin, okoń , fladra.

Potrawy gotowane: pulpety, budynie, potrawki.

karp, makrela, leszcz, sardynka.

Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w rękawie lub w folii aluminiowej.

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.

Tłuste ryby: węgorz, łosoś, tołpyga, nototenia, halibut niebieski, troć, pikling, szproty. Potrawy marnowane, wędzone, smażone, pieczone.

POTRAWY

PÓŁMIĘSNE

i BEZMIĘSNE

Budynie z drobnych kasz, warzyw, mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe, kluski francuskie.

Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera.

Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np.: placki ziemniaczana, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.

TŁUSZCZE

Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje : sojowy, rzepakowy bezerukowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek.

Margaryny miękkie, lekko kwaśna śmietana.

Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde w kostkach, kwaśna śmietana.

WARZYWA

ZIEMNIAKI

Młode, soczyste, gotowane: marchew, dynia, buraki, szpinak, oprószane maką, z wody, z masłem.

Gotowane, w postaci puree.

Kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki.

Pieczone, gotowane i podane w całości.

Kapusta, cebula, czosnek, pory, papryka, nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, rabarbar, szczaw, kukurydza, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.

Smażone, frytki, placki.

OWOCE

Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, niekwaśne.

 

Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, owoce marynowane.

DESERY

Kompoty z dozwolonych owoców – przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.

Kremy.

Torty, ciasta z masami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa.

PRZYPRAWY

Bardzo łagodne : cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, oper, cynamon.

Melisa, sól.

Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.

Przykładowy jadłospis:
I Śniadanie - herbata, bułka pszenna z masłem, jajecznica na parze, jabłko pieczone – przecier.
II Śniadanie - bułka z masłem, powidła.
Obiad - zupa koperkowa z grysikiem, pulpet cielęcy, marchewka puree, ziemniaki puree, kompot z przetartych owoców jagodowych.
Podwieczorek - kisiel owocowy.
Kolacja - kawa zbożowa, pieczywo pszenne z masłem, polędwica drobiowa, drobno starta sałatka z włoszczyzny lub pomidor bez skórki.

Bibliografia : 1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.