Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym
ŚCISŁA (GŁODÓWKA)
Zastosowanie :
Dieta stosowana jest w przypadkach:
• w ostrych stanach zapalnych miąższu wątroby,
• w ostrych stanach zapalnych trzustki,
• w ostrych stanach zapalnych kłębków nerkowych,
• w chorobie wrzodowej przebiegającej z krwotokiem,
• leczonych chirurgicznie.
Dietę ścisłą stosuje się przez okres 1 – 2 dni, w zależności od jednostki chorobowej.
Bardziej rygorystycznie postępujemy w przypadku chorych leczonych chirurgiczne, gdzie głodówka trwa 1 – 4 dni.
W pierwszych dniach stopniowo podaje się płyny obojętne, następnie wprowadzamy dietę kleikową.
Bibliografia :
1. H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl