BIP

Dieta przeciwbiegunkowa u dzieci

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA PRZECIWBIEGUNKOWA U DZIECI

Właściwa dieta podczas biegunki to najlepsze wsparcie leczenia tej dolegliwości i gwarancja szybkiego powrotu do zdrowia. Po wystąpieniu pierwszych objawów biegunki można zastosować kilkugodzinną głodówkę (ok. 6-godzinną), zwłaszcza, gdy dziecko nie chce jeść. Natomiast jeśli dziecko ma apetyt pomimo biegunki i wymiotów, to jak najbardziej powinno jeść, gdyż dostarczanie do organizmu składników odżywczych obecnych w pożywieniu wspomaga jego regenerację.
Dieta w biegunce musi być lekkostrawna, a więc o niskiej zawartości błonnika i tłuszczu. Zaleca się włączenie do jadłospisu pokarmów o działaniu zapierającym, takich, które chłoną wodę i wywołują efekt ściągający. Wskazane są m.in. oczyszczone produkty zbożowe, gotowane warzywa i owoce, chude mięso, delikatne zupy warzywne czy sucharki.
Spożywane posiłki powinny być niewielkie objętościowo, aby nie dopuścić do nawrotu lub nasilenia nieprzyjemnych dolegliwości. Przy biegunce nie należy podawać dziecku produktów słodkich, np. miodu, słodyczy, soków owocowych, a także napojów gazowanych. Przeciwwskazane jest też jedzenie surowych owoców oraz warzyw strączkowych i kapustnych.
Oprócz diety podczas biegunki bardzo istotna jest również właściwa dieta po biegunce, która także powinna być lekkostrawna. Pomoże ona przywrócić prawidłową pracę jelit i zapobiegnie nawrotom biegunki.
Dieta w biegunce polega na włączeniu do jadłospisu dziecka produktów, które z uwagi na swoje właściwości ograniczą częstość wypróżnień.
Do produktów zalecanych w czasie biegunki zalicza się:
• sucharki oraz czerstwe, pszenne pieczywo,
• oczyszczone, drobnoziarniste produkty zbożowe, np. biały ryż, kasza manna, drobne pszenne makarony,
• gotowane warzywa takie jak: marchew, ziemniaki i dynia,
• owoce, przede wszystkim w formie ugotowanej, np. jabłko, banan, aronia, czarne jagody,
• w małych ilościach chude gatunki mięs oraz ryb, np. kurczak, indyk, cielęcina, dorsz.
Przykładowe potrawy jakie można podać w czasie biegunki u dziecka to: gotowane jabłko, kleik ryżowy lub kaszka na wodzie z gotowanym jabłkiem lub bananem, zupa z dyni, marchwianka (zupa z marchwi), gotowany ryż z jabłkiem lub marchewką, gotowany kurczak z ryżem i marchewką, bułka pszenna z niewielką ilością masła i wędliną drobiową. Dobrym domowym sposobem na biegunkę u dziecka są jagody podawane w postaci naparu, który oprócz działania nawadniającego ma właściwości zapierające oraz ogranicza towarzyszący biegunkom ból brzucha. 

Przykładowy jadłospis:


I doba
Śniadanie – herbata słaba, tarte jabłko.
II Śniadanie - gotowane jabłko.
Obiad – chudy rosół z ryżem.
Podwieczorek – sucharek, herbata.
Kolacja – ryż na wodzie z tartym jabłkiem, słaba herbata.

II doba
Śniadanie – kakao na wodzie, czerstwa bułka.
II Śniadanie – tarte jabłko, sucharki.
Obiad – rosół z ryżem, pulpet z mięsa mielonego (cielęcina), herbata.
Podwieczorek – biszkopty, tarte jabłko.
Kolacja – sucharki, herbata .

III doba
Śniadanie – bułka z chudym twarogiem, herbata.
II Śniadanie – biszkopty, kisiel mleczno- owocowy.
Obiad – zupa ryżowa, mięso gotowane (potrawka z kurczaka), ziemniaki, marchewka gotowana.
Podwieczorek – jabłko tarte , biszkopty.
Kolacja – ryż z jabłkami gotowanymi, herbata.

IV doba
Śniadanie – ryż na mleku, bułka, masło roślinne, jajko na miękko, herbata.
II Śniadanie – biszkopty, herbata.
Obiad – chudy rosół z kaszą manną, kurczak gotowany, ziemniaki, marchewka gotowana, herbata.
Podwieczorek – jabłko gotowane, kisiel.Kolacja – bułka, masło roślinne, chuda szynka, herbata

Bibliografia :
1. H.Ciborowska, A.Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.