BIP

Dieta łatwo strawna bez mleczna u dzieci

Informacja dla Pacjenta o żywieniu w okresie poszpitalnym

DIETA ŁATWO STRAWNA BEZ MLECZNA U DZIECI

W diecie łatwo strawnej należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego.
Błonnik pokarmowy można zredukować lub uczynić mniej drażniącym poprzez:
• dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
• obieranie ze skóry;
• gotowanie, przecieranie przez sito i miksowanie produktów;
• podawanie przecierów i soków; stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.

Uwagi technologiczne
Ważne jest aby potrawy były świeżo przyrządzone. Nie przechowywane w lodówkach. Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można również stosować duszenie bez dodatku tłuszczu, podlewając potrawy wodą, oraz pieczenie w folii, w pergaminie, rękawach foliowych, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone. Nasiąknięta tłuszczem potrawa jest trudno strawna. Można tylko jaja smażyć na parze używając masła roślinnego lub oleju. Dozwolony tłuszcz: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i inne – olej rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, oraz masło roślinne. Tłuszcze zaleca się podawać do gotowych potraw na surowo.
Zupy i sosy zagęszcza się zawiesiną z mąki, zaprawą zacieraną z mąki i tłuszczu, albo potrawy te mogą być podprawiane żółtkiem. Do zaprawiania zup, sosów, warzyw nie stosuje się zasmażek! Warzywa podaje się z wody.
W diecie duże zastosowanie będą miały potrawy dokładnie rozdrobnione, spulchnione przez dodatek ubitej piany, namoczonej bułki, np. budynie z mięsa, kasz i warzyw.
1. Do pokarmów pobudzających perystaltykę jelit zaliczamy:
• produkty wysokoresztkowe – bogate w błonnik nierozpuszczalny (pieczywo razowe, grube kasze, otręby, w mniejszych ilościach warzywa i owoce);
• pokarmy wywołujące procesy fermentacyjne w jelitach (miód, słodycze galaretowate z sorbitolem, syropy owocowe, soki: jabłkowy, winogronowy, gruszkowy, bogate we fruktozę i sorbitol, dżemy, śliwki suszone);
• wody mineralne gazowane;
• kwaśne owoce i warzywa (bogate w kwasy organiczne) oraz buraki ćwikłowe, papryka;
• napoje i dania zimne, słone, mocno przyprawione;
• tłuszcze;
2. Do pokarmów osłabiających perystaltykę jelit zaliczamy:
• napoje garbnikowe, ściągające – napar z suszonych czarnych jagód, mocna gorzka herbata, kakao na wodzie;
• napoje gorące;
• mąka ziemniaczana – kisiel, ryż, żelatyna;
• warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny (marchew, dynia, banan, jabłko tarte);
• suche pożywienie.

 

Bibliografia :
1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
2. www.ncez.pl


Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w diecie bez mlecznej lekkostrawnej

Produkty i potrawy

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

kawa zbożowa bez mleka, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, wody niegazowane, napoje-owsiane, kokosowe, migdałowe, itp.

 

mocne kakao, płynna czekolada, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola, mleko, kefir, maślanka, jogurty pitne

Pieczywo

chleb pszenny, bułki, pieczywo cukiernicze

drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi;

chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami

Dodatki do pieczywa

masło roślinne, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu

margaryna miękka, jaja, parówki cielęce

tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, wszelkiego rodzaju sery, twarożki

Zupy i sosy gorące

rosół jarski, ryżanka, jarzynowa, ziemniaczana, owocowa, pomidorowa czysta, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki; sosy łagodne – koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowy

chudy rosół z cielęciny, zaciągane żółtkiem

tłuste, zawiesiste na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony; sosy: cebulowy, grzybowy

Dodatki do zup

bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron nitki, kluski biszkoptowe

kluski francuskie, groszek ptysiowy

kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych jaja gotowane na twardo

Mięso, drób, ryby

chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak bez skóry, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj; potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki.

wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka; ryby słodkowodne: leszcz; potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie

tłuste gatunki, wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, karp, łosoś, sum; potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

budynie z: kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, kopytka, kluski biszkoptowe,

zapiekanki z kasz, warzyw, mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane

wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, np.: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

dodawane na surowo: masło olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek

margaryna, z wymienionych olejów

smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, śmietana

Warzywa

młode, soczyste: marchew dynia, kabaczki, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki, buraki, potrawy gotowane, rozdrabniane, lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone

szpinak, rabarbar, kalafior, brokuły, sałata zielona, bardzo drobno starte surówki, np.:

z marchewki i selera

warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych, sałatek z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

gotowane, pieczone, kluski śląskie, kopytka

 

smażone, z tłuszczem, frytki, krążki, chipsy, pierogi leniwe

Owoce

dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek (w postaci przecierów), dzikiej róży, jabłka pieczone, gotowane

śliwki suszone, namoczone (przy zaparciach)

gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce marynowane, cytrusowe

Desery

kisiele, galaretki owocowe, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

kremy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj

tłuste ciasta, torty, mleczne, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy

Przyprawy

kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa

ocet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, majonez

Przykładowy jadłospis

I Śniadanie - kawa zbożowa bez mleka, masło roślinne, pieczywo pszenne, pasta z kurczaka i warzyw;

II Śniadanie - sok owocowy, bułka z masłem roślinnym i dżem truskawkowym;

Obiad - zupa jarzynowa, klopsy wołowe gotowane w sosie, ziemniaki puree z masłem roślinnym, buraczki gotowane, kompot przetarty z jabłek;

Podwieczorek - galaretka owocowa, herbatniki;

Kolacja – kopytka, surówka z marchewki, herbata ziołowa

Jakość potwierdzona certyfikatami: 

Logo akredytacji  

 woj. lubelskie  logo Fundusze europejskie     Logo RP  Lubelskie smakuje    UE fundusz społeczny

       

Logo szpitala

 

© 2018 - 2024 Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie
ul. Ceramiczna 1
22-100 Chełm

Rejestracja do Poradni Specjalistycznych (Ogólna)
telefon: 825623100825623101825623145

Sekretariat
telefon: 825623223
fax: 825623227

e-mail: szpital@szpitalchelm.pl

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.